dissabte, 20 d’agost del 2011

EL TSAR SABONIS I ELS SEUS AMICS


La Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques va ser un Estat federal constitucionalment socialista que va existir a Euràsia entre 1922 i 1991.
Es pensa tradicionalment que la Unió Soviètica és la successora de l' Imperi rus , però van passar 5 anys entre l'últim govern dels tsars i la instauració de la Unió Soviètica. L'últim tsar, Nicolás II, va governar l'Imperi rus fins a la seva abdicació el març de 1917. Després, un breu govern provisional rus va prendre el poder, per ser enderrocat en la Revolució d'octubre de 1917 per revolucionaris encapçalats pel líder bolxevic Vladimir Lenin .
La Unió Soviètica va ser establerta el desembre de 1922 com la Unió de les Repúbliques Soviètiques de Rússia (coneguda com Rússia Bolchevique), Ucraïna , Bielorússia i Transcaucàssia governades, les tres primeres, per partits bolxevics i l'última pel menxevic.
El 28 de desembre de 1922 una conferència de delegacions plenipotenciàries de la RSFS de Rússia, RFSS de Transcaucàssia, la RSS d'Ucraïna i la RSS de Bielorússia van aprovar el Tractat de Creació de la URSS i la Declaració de la Creació de la URSS, formant-se la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques.
A partir d’aquest moment, els líders polítics de la URSS foren: Lenin (1922-1927), Stalin (1927-1953), Jrushchov (1953-1964), Brézhnev (1964-1982), Andrópov, Chernenko, ... A finals de la dècada de 1980, l'últim líder soviètic Mikhaïl Gorbatxov va tractar de reformar l'Estat amb la seva política de perestroika i glasnost , però la Unió Soviètica es va col•lapsar i va ser dissolta formalment el desembre de 1991, després del fallit intent de cop d'Estat d'agost. Després d'això, la URSS es va anar desmembrant paulatinament i donant lloc als països següents: Armènia, Azerbaidjan, Bielorrússia, Estònia, Geòrgia, Kazajistan, Kirguizistan, Letònia, Lituània, Moldàvia, Rússia, Tayikistan, Turkmenistan, Ucraïna i Uzbekistan.
A nivell esportiu, ben igual que el que passà a l’antiga Iugoslàvia (vegeu article 4), el desmembrament de la URSS va debilitar enormement les seleccions de cada un dels països sorgits de l’antiga Unió de Repúbliques.
Anem per tant a recordar una de les darreres seleccions que competiren encara amb el nom de la URSS. Concretament ens centrarem en aquell impressionant equip que va guanyar la medalla d’or als Jocs Olímpics de Seul 1988.
Després d’una primera fase que podríem qualificar de regular (van perdre contra Iugoslàvia) i guanyaren sense problemes a seleccions més febles -Austràlia, Corea del Sud, República Centreafricana i Puerto Rico-), es varen veure abocats a una més que possible semifinal contra la poderosa EEUU dels Robinson, Majerle, Manning i companyia. I així va ser. Després de guanyar amb més pena que glòria a la selecció de Brasil a quarts, la semifinal contra els yankees estava servida.
Després de 16 anys de no enfrontar-se en un torneig olímpic, els americans tenien l'ocasió per venjar d'una vegada la polèmica derrota de Munich 72. Sens dubte l'home més perillós dels soviètics era el pivot lituà Arvidas Sabonis, que uns mesos abans estava descartat pels metges per seguir jugant al bàsquet i al qual, el metge de Portland Trail Blazers, el Dr. Cook, havia operat amb èxit el peu lesionat i es trobava bastant recuperat. John Thompson, seleccionador americà, va criticar l'ajuda prestada pel seu propi país al lituà, igual que havia criticat als seus col•legues per convidar als equips soviètics a fer gires anuals pels Estats Units, on imitarien i aprendrien els secrets del bàsquet USA.
Però a més a més, comptaven amb Marchulenis, Kurtinaitis i el base Sokk, tots ells excel•lents llançadors de mitja distància i amb Alexander Volkov, com a nucli bàsic de l'equip. Belostenny, el pivot reserva, estava lesionat i l'altre «set peus», Goborov, encara molt verd. Però estaven també Tikonenko, Tarakanov i Homicius, experimentats jugadors sortint de la banqueta. Per part americana el seu millor llançador de mitja distància, Hersey Hawkins, s'havia lesionat en la primera fase i no estaria disponible per a aquest partit, considerat pels mitjans de comunicació com «el del segle».
Des del primer moment es va veure amb claredat que els homes de Thompson pressionarien a tota pista, buscant les pèrdues de pilota dels soviètics i intentarien mantenir la supremacia en el rebot defensiu per llançar ràpids contraatacs aprofitant a David Robinson (més ràpid de moviments que el Zar Sabonis) en el joc interior. Però es varen equivocar. No van comptar amb l'extraordinària actuació de Sabonis. Amb els seus 2,20 m. d'altura i la seva rara habilitat passant la pilota, l'equip de la URSS va decidir utilitzar-lo com a passador en els moments de pressió rival. La pilota anava a les seves mans en propi camp i, des d'allà, aprofitant la seva superior envergadura, cercaria l'home desmarcat que encistellaria sense problemes.
El resultat final, 82-76, al contrari que a Munich, havia estat el producte d'una intel•ligent estratègia ideada per Gomelski i executada pels seus homes, davant un equip nord-americà que va tornar tenir poca creativitat en atac, que va fallar massa llançaments a cistella (23 de 54), que va ser superat en els rebots (teòricament la seva millor arma) i que van posar en evidència el seu entrenador, John Thompson. La victòria havia estat justa i neta i els Estats Units deixaven, de moment, de ser els líders del bàsquet internacional, almenys mentre seguissin representats per jugadors universitaris. Quatre anys després, als Jocs Olímpics de Barcelona, es va “obrir la porta” als jugadors NBA.
Els soviètics aconseguirien l'or derrotant als iugoslaus amb claredat 76-63 i els Estats Units van haver de conformar-se amb el bronze, derrotant a Austràlia 78-49. Aquella selecció de la URSS estava formada per: Aleksandr Volkov, Tiit Sokk, Sergei Tarakanov, Sarunas Marciulonis, Igors Miglinieks, Vadim Tikhonenko, Rimas Kurtinaitis, Arvydas Sabonis, Victor Pankracskin, Valdemaras Homicius, Aleksandr Belostenny i Valery Goborov. L’entrenador, el coronel de l’exercit soviètic Aleksandr Gomelski.
Destacar que amb els segons classificats (Iugoslàvia), jugaven homes de la talla de Drazen Petrovic, Toni Kukoc, Zarko Paspalj, Stojan Vrankovic, Vlade Divac o Dino Radja entre d’altres i també, un jugador menys conegut però que temps després, es convertiria en el millor entrenador d’Europa: Zelimir “Zelko” Obradovic.

divendres, 5 d’agost del 2011

L'ATÒMIC DOG


AUDIE NORRIS
Pivot de raça negra, d'enorme fortalesa física i gran qualitat tècnica. Nascut el 18 de desembre de 1960 a Jackson (Mississipí) i conegut amb l’àlies d'"Atomic Dog", va aconseguir la seva plenitud esportiva en el FC Barcelona. Amb 2.06, Audie va haver de desenvolupar un joc molt físic que juntament amb la seva tècnica el feia dins la zona. També va desenvolupar un tir molt efectiu de mitja distància. Ha estat un dels jugadors més brillants que han jugat a la lliga espanyola de bàsquet.
Les constants lesions i la seva baixa estatura per ser un “Center” típic, el van impedir que pogués triomfar a la NBA. Tot i això, fou seleccionat per Portland Trail Blazers en la 14ª posició de la 2ª ronda del Draft de la NBA de l'any 1982 procedent de Jackson State i va jugar tres temporades amb els Blazers (1982-1985). Cansat de jugar pocs minuts va decidir creuar l’oceà per jugar a Europa. El dia 17 de maig de 1985, va realitzar una prova en el Real Madrid, però els tècnics madridistes, incomprensiblement, van desestimar el seu fitxatge. Aleshores va fitxar per la Benneton de Treviso italiana on va jugar dues temporades amb un gran rendiment (85-86 i 86-87).
L’any 1987 va fitxar pel Barça, on va jugar sis temporades. Amb el Barcelona, i al costat de jugadors com Epi, Solozábal o Sibilio va formar un dels millors equips d'Europa. Va guanyar tres lligues espanyoles (1987-88, 1988-89, 1989-90), dues Copes del Rei (1987-88, 1990-91) i una Copa Príncep d'Astúries (1987-88). El seu únic compte pendent fou la Copa d'Europa, que no va poder guanyar tot i que va disputar dues finals, contra la Jugoplastica Split amb els Kukoc, Radja, Savic, Sobin, Perasovic, Sretenovic, Tabak, Naumoski, ... A la final four de 1991, jugant amb l'espatlla discolada, es va enfrontar sense cap complex a Kevin McGee o Kukoc i Savic amb només un braç. Els seus duels amb Fernando Martín encara són a la memòria dels nostàlgics i les nostàlgiques del bàsquet. De fet, quan Martín va morir en accident d’automòbil (03-12-89), Audie, molt afectat va anar a donar el darrer adéu al seu rival esportiu per excel•lència. Bastant de temps després, a una entrevista per un diari de tirada nacional, recordava a Fernando Martín:

“L'amic que veig tots els dies”
Podríem haver jugat junts! Units. Quantes Copes d'Europa haguéssim guanyat? Per separat no n’aconseguirem cap, però junts? Quan vaig deixar la NBA, la meva primera opció va ser el Reial Madrid. Vaig estar coneixent la ciutat, vaig passar uns dies allà, i vaig participar en algun entrenament. Llavors vaig conèixer a Fernando i em va impactar la seva força, la seva intensitat…
Es va marxar a la NBA la temporada següent, i vaig seguir d'aprop la seva aventura. No només perquè el coneixia, sinó perquè anava al meu equip, Portland, on jo havia jugat tres anys. El tenc molt present; el veig tots els dies, perquè vaig col•locar una foto de tots dos en el gimnàs de la meva casa. Molts recordaran la imatge, en la qual Fernando i jo, amb duresa, tractàvem de guanyar la posició per agafar un rebot. La veritat és que no trobaran una foto nostra en la qual no estiguem combatent. Era impossible no lluitar si Fernando estava enfront, i era un plaer.
El vaig trobar molt a faltar. La veritat és que no vaig tornar a pegar-me amb ningú igual en una pista. No diré que m'avorria, però gens va ser el mateix des de la seva mort, que em va deixar fet pols… Record que acabàvem de finalitzar un entrenament quan va arribar la primera notícia de l'accident. No m'ho podia creure. Havia mort un jugador, el meu principal rival, però sobretot, havia mort un amic. Record a la seva família… Estaven destrossats en el funeral, i jo també. Hi ha poques coses que hagi tingut tan clar en la meva vida com que jo havia d'estar a Madrid pel seu enterrament. Volia ser allà per la seva família i també ho necessitava per mi mateix.

L’any 1993, amb els seus genolls molt castigats, va fitxar pel Peristeri grec on va jugar la seva darrera temporada.
Actualment fa d’entrenador als Estats Units i no dubte en assegurar que un dels seus somnis seria entrenar algun dia el FC Barcelona. Li va prometre a la seva dona Jacquie que no tornaria a Europa fins que els seus fills haguessin acabat l’educació secundària i anassin ja a la universitat. I aquest moment ha arribat.

És l'americà amb el qual més s'ha identificat el Palau Blaugrana. Audie Norris va ser un autèntic ídol i els aficionats culés mai no l’oblidaran.

dilluns, 1 d’agost del 2011

LA MÍTICA SELECCIÓ IUGOSLAVA DELS 70


UN BREU APUNT HISTÒRIC
El Regne de Iugoslàvia, conegut abans del 3 oct de 1929 com el Regne dels Serbis, Croats i Eslovens fou envaït per les potències de l'Eix en 1941 , i a causa dels esdeveniments que van seguir, va ser oficialment abolit entre 1943 i 1945. Després del triomf de les forces aliades i partisanes a la Segona Guerra Mundial, el territori va rebre les denominacions de República Democràtica Federal de Iugoslàvia en 1945 i República Federal Popular de Iugoslàvia en 1946 . L’any 1963, va passar a anomenar-se República Socialista Federativa de Iugoslàvia (RFSY), que va ser l'estat iugoslau de major durada. RS de Bòsnia i Hercegovina , RS de Croàcia , RS d'Eslovènia , RS de Macedònia , RS de Montenegro i RS de Sèrbia (que incloïa les províncies autònomes de Vojvodina i Kosovo i Metohija ).
A partir de 1995, la República Socialista Federativa es va desintegrar a causa de les Guerres Iugoslaves que van seguir a la secessió de la majoria de les entitats constitutives del país.

LA SELECCIÓ IUGOSLAVA
La Selecció Iugoslava de bàsquet està considerada la tercera millor selecció de la història del bàsquet pel nombre de medalles aconseguides en Jocs Olímpics, Mundials i Campionats d'Europa, només per darrera de les potents seleccions d’Estats Units i la Unió Soviètica . És, amb cinc medalles d'or, la selecció que més vegades va conquistar el Campionat Mundial de Bàsquet.
La disgregació de Iugoslàvia en 1995 després de la Guerra dels Balcans va provocar l'extinció de la selecció tal com fins llavors s'havia entès. Cada un dels estats resultants del desmembrament de l'antic estat va formar la seva pròpia selecció.
De manera que ara l'antiga Selecció de bàsquet de Iugoslàvia després de les successives independències, dóna lloc a les seleccions de:
- Selecció de bàsquet de Bòsnia i Hercegovina
- Selecció de bàsquet de Croàcia
- Selecció de bàsquet d'Eslovènia
- Selecció de bàsquet de Macedònia
- Selecció de bàsquet de Montenegro
- Selecció de bàsquet de Sèrbia
Per tant, deixant de banda els factors polítics (que hi eren), aquest desmembrament del país va provocar també una minva considerable del potencial esportiu de cada un dels combinats.

LA SELECCIÓ DE 1975
L’any 1975 es va disputar a Iugoslàvia (vigent campió) al Campionat d’Europa de Bàsquet. La selecció amfitriona va tornar a quedar campiona per davant de la URSS, Itàlia i Espanya. En aquell mític combinat, destacaven especialment els jugadors: els serbis Zoran “Moka” Slavnic, Dragan Kićanović i Drazen Dalipagić (encara que aquest darrer va néixer a Bòsnia), el bosni Mirza Delibasic(+) i el croat Krešimir Cosic(+). Aquest cinquet dirigit per l’immortal croat Mirko Novosel i completat pels també jugadors Nikola Plec, Vinko Jelovac, Zeljko Jerkov, Rato Tvrdic, Damir Solmar, Dragan Kapicic i Rajko Zizic va meravellar al món amb el seu bàsquet.
Enquadrat en el grup A amb seu a Split, va realitzar una primera fase impecable, amb victòries contra els Països Baixos (102-76), Turquia (92-65) i Itàlia (83-69). A la segona fase disputada a Belgrad, tampoc va conèixer la derrota: (98-76) contra Espanya, (84-68) als Txecs, (105-76) a Bulgària i la victòria més costosa i més important, (90-84) a la URSS dels Belov i companyia. Els principals herois d'aquesta gesta foren:

Zoran "Moka" Slavnić (nascut el 26 d'octubre 1949). Va jugar amb el KK Crvena Zvezda durant 10 temporades d'alt nivell. Considerat un dels millors bases de tots els temps, amb el KK Crvena Zvezda, va guanyar dos campionats nacionals, tres Copes Nacionals i una Copa Saporta . ACBDKV Joventut També va guanyar l'ACB amb el DKV Joventut. Durant la seva trajectòria com a jugador de de bàsquet va jugaramb els equips: KK Crvena Zvezda (1967-1977), DKV Joventut (1977-1979), Šibenka (1979-1981), Partizan (1981-1982) i Caserta (1982-1983). Slavnić va ser un dels pocs jugadors que va guanyar com a jugador: un mundial (1978), una medalla d'or olímpica (1980) i tres medalles d'or a un europeu (1973, 1975, 1977).

Dragan Kićanović (nascut el 17 d'agost 1954 a Cacak, Sèrbia, Iugoslàvia FPR). Era un escorta d’1.91 d'alçada i va jugar en els anys 70 i 80. Durant els anys 70 va jugar al costat de Dražen Dalipagić , creant així un duet espectacular com els membres del Partizan de Belgrad. Considerat com a un dels millors jugadors d'Europa i anotadors europeus de tots els temps, Kićanović va jugar la selecció iugoslava des de 1973 fins 1983 i va competir en totes les grans competicions internacionals. El 20 d'agost de 2010, Kićanović va ser inclòs al Saló de la Fama FIBA , en reconeixement del seu joc.

Mirza Delibasic (vegeu article núm. 1 d’aquest blog).

Dražen Dalipagić (nascut el 27 de novembre 1951 a Mostar, Bòsnia i Hercegovina SR, SFR Iugoslàvia) i nacionalitzat serbi, va començar a jugar a bàsquet a l'edat de 19 i dos anys més tard, el 1973, debutava amb la selecció Iugoslava (amb la qual jugà 243 partits entre 1973 i 1986).va ser un dels jugadors més dominants a Europa durant la dècada de 1970 i principis de 1980. Era ja quan jugava al club de la pro KK Partizan (1971-1978, 1979-80, 1981-82) i va ser considerat tres vegades Jugador Europeu de l'Any (1977, 1978 i 1980). També fou jugador del Reial Madrid durant quatre temporades (1982-83 i 1985-88). El 10 de setembre de 2004 fou inclòs al Basketball Hall of Fame i el 2007 al Saló de la Fama de la FIBA.

Krešimir Cosic (26 novembre 1948 - 25 maig 1995). Va néixer a Zagreb i es va criar a Zadar, on va començar la seva carrera en el bàsquet el 1965, jugant al KK Zadar. Va jugar als Estats Units a la Universitat Brigham Young University des de 1971 fins a 1973. L’any 1972 va ser triat per Portland Trail Blazers amb el número 1 del draft de la 10ª ronda (144 global). A l'any següent, va ser elegit per Los Angeles Lakers, amb el número 15 a la 5ª ronda (84 en total). Fou el primer jugador estranger en guanyar l’All-American honors de la United Press International els anys 1972 i 1973. Després de la seva carrera universitària, va rebutjar diverses ofertes professionals i va tornar a Iugoslàvia .
Ćosić played in four Cosic va jugar en quatre Jocs Olímpics : 1968, 1972, 1976 i 1980 a Moscou , quan va portar el seu equip a la medalla d'or. Anteriorment va guanyar amb Iugoslàvia dues medalles d'or del Campionat Mundial el 1970 i 1978. És membre del Saló de la Fama FIBA i del Basketball Hall of Fame. També va ser un notable líder de l'església i missionera de l'Església de Jesucrist dels Sants dels Últims Dies.
També va treballar en el bàsquet dels EUA com a diplomàtic a l’ambaixada de Washington, DC. Cosic va morir en Baltimore, Maryland el 1995 d' un limfoma no-Hodgkin .